Feller å unngå når man søker om forbrukslån

Det er et stort antall banker som tilbyr forbrukslån i dag, og man blir fristet av reklamer både på TV og i aviser. Tanken på å få masse penger inn på kontoen er fristende for mange, og det kan være lett å søke om lån uten å tenke over hvilke feller man kan gå i. Forbrukertilsynet jobber aktivt for å verne forbrukere mot urimelige kontrakter og ulovlig markedsføring. Det er verdt å vite hva man må styre unna.

Det er dessverre mange som opplever å havne i en gjeldskrise. Den viktigste årsaken til dette er at man mister kontrollen på nedbetalingen av gjelden sin, og man må derfor gjøre en nøye vurdering av om man virkelig trenger lånet. Det er verdt å huske på at gjelden skal betales tilbake i sin helhet, og da må man vite at den private økonomien tåler det. Det er viktig å legge et godt grunnlag helt fra starten av.

Ikke glem å sammenligne tilbud

En av de største fellene man kan gå i er å droppe å sammenligne lånetilbud hos forskjellige banker. Forskjellen på rentene kan være så mye som flere titalls prosent, noe som vil utgjøre en betydelig forskjell i totalprisen på forbrukslånet. Glemmer man å sammenligne, vil man kunne ende opp med å betale mye mer enn det man burde. Husk at et lånetilbud er uforpliktende, og man er ikke nødt til å godta det første tilbudet som tikker inn.

Man taper med andre ord ikke noen ting på å sammenligne lånetilbud. Det er fullt mulig å sende søknaden via en finansagent. Dette er selskaper som spesialiserer seg på å sende søknaden til mange banker samtidig, slik at man lettere kan velge ut det beste tilbudet. Fordelen med dette er at man sparer seg for mye ressurser, da det kan være veldig tidkrevende å fylle ut en søknad i hver eneste bank.

Ikke undervurder kostnadene

Mange banker som lokker med gunstige lånetilbud gir ofte ikke en realistisk oppfatning av den totale kostnaden. Ofte er det kun den nominelle renten som er oppgitt, og den inkluderer ikke gebyrer. Det er også verdt å vite at den nominelle renten er noe som blir satt etter en kredittsjekk, og at reklamene bare opererer med priseksempler. Man må derfor gjøre en nøye utregning før man signerer lånekontrakten, for å unngå overraskelser.

Den effektive renten gir en pekepinn på lånets totale kostnader, og inkluderer alle gebyrer. Dette vil blant annet være termingebyr, etableringsgebyr og fakturagebyr. Man kan i mange tilfeller slippe unna fakturagebyr om man oppretter et fast trekk i nettbanken sin. Den effektive renten vil endre seg i takt med lånets nedbetalingstid, og man kan derfor enklere forutse lånets virkelige kostnad. Det er viktig å se hvilke kostnader hver bank tar i forskjellige gebyrer.

Ikke velg lang nedbetalingstid

Det kan være veldig fristende å velge en lang nedbetalingstid når man ser at det månedlige beløpet blir lite, men velger man det alternativet vil man til slutt sitte igjen med et dyrere lån. Man kan på den måten risikere å måtte betale mye mer enn man egentlig burde, og få en følelse av at man aldri blir gjeldfri. Det kan derfor lønne seg å sette opp et budsjett for å se hva man har å avse hver måned.

Når man har gjort en beregning av sin private økonomi, får man en god pekepinn på hvilket beløp man klarer å betale ned i avdrag hver måned. Da kan man beregne hvor lang nedbetalingstid man kan sette på lånet, slik at man blir gjeldfri raskest mulig. Det er viktig å ta med alle gebyrene på lånet i beregningen, slik at man ikke må ut med mer kostnader enn man i utgangspunktet trodde.

Unngå mange smålån

Det er raskt og enkelt å søke om forbrukslån, og mange ender opp med flere lån fra flere ulike banker. Har man mange smålån, bør man tenke seg godt om før man begynner prosessen med å søke om et nytt forbrukslån. Når man har mange lån, er sjansen større for at man havner i en økonomisk knipe. Det koster penger å betjene mange avdrag, og det kan lett skje at man glemmer å betale regninger.

Det er verdt å huske på at hvert eneste lån kommer med sine gebyrer, slik som termingebyr. Alt dette skal betales, og mange kommer i en situasjon hvor man får inkassovarsler. Får man det registrert på seg, vil sjansen for å søke om et nytt lån være veldig dårlig. Man bør derfor rette fokuset mot å betale ned på den gjelden man allerede har, om man ikke er sikker på egen betjeningsevne.

Bruk god tid

  • Mindre lån kommer ofte med høye renter
  • Lån uten sikkerhet kan innfris før avtalt tid

Om man stresser med å signere det første og beste tilbudet som kommer på bordet, kan man ende opp med et lån som blir en stor byrde for privatøkonomien. Man kan lett glemme å studere betingelser og sammenligne lån hvis man trenger penger kjapt, men konsekvensene ved å stresse kan bli veldig store. Man burde derfor puste dypt inn, før man setter seg ned i ro og mak og studerer lånepapirene veldig nøye.