Finn beste tilbud på lån

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Det betyr at man ikke trenger sikkerhet i for eksempel hus for å få tilbud om lån. Denne typen finansiering er ofte brukt for å få mer økonomisk frihet i en kortere periode, og kan derfor brukes på det man selv ønsker. Behandlingstiden er rask, og mange banker  har søknadsskjema på nett.

Flere banker tilbyr finansiering uten sikkerhet, og det er derfor viktig å vite hva man skal se etter før man går inn for å se på tilbudene. Det kan være skummelt å gå inn i avtaler der ting står skrevet med liten skrift, men hvis man vet hva man skal se etter, er det ingenting å bekymre seg for. Vi skal se nærmere på hvordan man velger det beste tilbudet.

Hva som skjer når man søker lån

Før man i det hele tatt starter søknadsprosessen for lån, er det viktig å tenke over hva lånet skal brukes til. Banken har ingen begrensninger for hva et forbrukslån kan brukes til, men det er nyttig for ens egen del å ha en plan. Ofte blir denne typen finansiering brukt til perioder med store utgifter, slik som bryllup, eller engangstilfeller der man bruker mye penger, som en ny datamaskin.

Når man legger inn en søknad om forbrukslån, vil banken gjøre en kredittvurdering. Da ser de på søkerens sivilstatus og alder, jobbstatus, årsinntekt, totale gjeld og betalingshistorikk. Dette gjør banken for å se hvilken risiko som kommer med utbetaling av lånet, og er med på bestemme hvor mye man får tilbud om, og hvilke vilkår som vil følge med. Det er først etter kredittvurderingen at man får tilbud om lån.

Effektiv og nominell rente

Etter kredittvurderingen får man en nominell rente av banken. Denne sier noe om risikoen for banken i utbetaling av lån. Dette er det kredittvurderingen som bestemmer, men markedet er også med på å påvirke den nominelle renten. Banken trenger å forsikre seg mot den risikoen de tar ved å innvilge finansiering. Jo lavere risiko banken mener at man er, jo lavere er den nominelle renten.

Den effektive renten er den nominelle renten sammen med andre gebyrer. Dette kan være etableringsgebyr eller termingebyr. Altså er det den endelige kostnaden på lånet. Dette er den beste indikatoren på hvor store utgifter man får hver måned. Følg nøye med på denne. Den kan enten hjelpe en i å velge hvilket tilbud man skal gå for, eller hjelpe en å sette opp et budsjett for å klare ekstra utgifter.

Hvilket lån man skal gå for

De fleste banker tilbyr finansiering uten sikkerhet. Enten det er gjennom et fysisk lån eller kreditt. Det man må passe på i myriadene av tilbud, er å være sikker på at man velger en seriøs aktør. Enten man velger å få hjelp av en finansagent, eller gjør research selv, må man være nøye med å sjekke flere tilbud. Tilbudet man går for, skal være det beste.

Det beste tilbudet er det som har lavest effektiv rente, fleksibilitet til perioden for nedbetaling av lånet, og de beste betingelsene og vilkårene for lånet. Slike betingelser kan være minste månedlige betaling, betaling av forsinkelsesrente ved for sen betaling, og forfall av kreditten før tiden. Vær nøye med å lese gjennom hele tilbudet og sammenlikne med andre aktører. Det er i utgiftene man kan spare mest penger.

Viktig å huske når man søker lån

Det er viktig å huske på at de fleste banker med lån uten sikkerhet, ønsker rask tilbakebetaling. Ofte er det snakk om fem år. Derfor er det viktig at man ser nøye gjennom økonomien sin før man søker. Det kan for eksempel være en god idé å spare en del på forhånd. På den måten kan man låne mindre, og får mindre utgifter gjennom lånet.

Det kan imidlertid lønne seg å finne et finansiering med en fleksibel nedbetalingstid. At planen for nedbetaling er fleksibel, betyr at man kan betale mer når man har mulighet, og mindre når økonomien ikke strekker til. Ofte inkluderer gebyrene fra banken ekstra kostnader hvis man nedbetaler lånet før avtalt tid, men med fleksibel nedbetalingstid, går dette vilkåret ut. Det kan komme godt med hvis muligheten dukker opp.

En liten oppsummering

  • Banken gjør en kredittvurdering
  • Man får en nominell og effektiv rente
  • Det er viktig å sammenlikne flere banker
  • En god plan er den beste veien til best resultat

Uansett hva man velger, er det viktig å være sikker på at man velger seriøse aktører. Å være informert, er det beste man kan gjøre for å forsikre seg om det. Og derfor er det lurt å bruke god tid på research og planlegging, og ikke bare hoppe i det. Dette er den beste måten å sørge for at ens forbrukslån blir en suksess og ikke en tragedie.